top of page

Vilken dag! Oskar Kihlborg, rena mälaren och samverkansgruppen


Jag har länge följt Oskar Kihlborg och hans engagerade och viktiga arbete i miljöfrågor, men även i form av inspirationskälla vad gäller ledarskap, gruppdynamik och att våga utmana.

Bad att få träffa honom för lite dialog om hans syn på hållbarhet, företagande och agerande, men även för att själv få hjälpa till med något av det han gör. Han föreslog att vi skulle ses på en av #renamälaren träffar och sagt och gjort möttes vi upp på långholmen denna soliga måndag.

Det blev en hel del skräp mindre kring östra Långholmen, och en hel del dialog. Dialogen rörde sig kring vad som egentligen är hållbart, hur småskalighet kan vara en väg framåt, och vikten av att visualisera påverkan för skapa förändringar.

Lite stressigt blev det till nästa möte som var med samverkansgruppen initierat av bl.a. Svenskt Trä och folkhem där en spännande grupp med engagerade människor från olika företag arbetar med frågan att flytta fram byggbranschens positioner kring standardiserade digitala lösningar och förenkla de val som leder fram till minskad klimatbelastning, ökad effektivitet och spårbarhet. https://www.svenskttra.se/om-oss/aktuellt/2021/2/unikt-samverkansprojekt-satter-fingret-pa-klimatfragan/ Jag deltog via teams från en bänk på Långholmen med utsikt över stockholm och cykeln som skrivbord - inte fy skam

Några tankar och reflektioner jag tar med mig från gårdagen:

  1. Hur kan vi säkerställa att vi faktiskt arbetar med vårat beteende och agerande istället för att använda det lätt urvattnade ordet "hållbarhet" som ett medel enkom för att skapa nya affärer och göra lite som vi alltid gjort?

  2. Att jobba småskaligt men fortfarande standardiserat. Kan vi åstadkomma detta på ett bra sätt för att inte exkludera mindre och engagerade leverantörer?

  3. Det är helt klart spännande och viktigt att vi snart får glädjen att redovisa påverkan av våra byggnader i nyproduktion. Vi får hoppas på rejält skärpta krav kring utsläpp så snart som möjligt!

Oskar: tack för det arbete du gör och för din tid! Är ni intresserade av att läsa mer om Oskar eller kanske boka en föreläsning? Kika mer på http://www.kihlborg.se/


Rena mälaren: ett sånt otroligt initiativ! Kan rekommendera alla att hänga med på en av dessa dagar, att både får göra lite gott och samtidigt träffa nya människor i en vacker miljö kan bara klassas som en succé, alternativt att stödja dem på andra sätt. Kika in på https://www.renamalaren.com/ för mer info

91 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page